kaatje op reis

Viva la Vida

Kerst vieren met “thuis” was erg gezellig. Ik had voor de gelegenheid wat cheesy kerstspullen gekocht/ cadeaus gekocht en onze cabana versierd.

BJ en Rink kwamen de 23e aan en zijn de 25e in de avond vertrokken. Na hun vertrek heb ik nog met mijn familie gebeld om “aan te schuiven” bij 1e kerstdag. Door de vertraging (op een gegeven moment zijn we voor de grap stop & over gaan gebruiken) was het vooral voor het idee. Alsnog grappig om te merken dat door de huidige technologie het zo makkelijk is om contact te hebben. Ook vanuit een zuidelijk punt in Argentinie midden in de bergen.

Kerstavond de 24e hebben BJ, Rink en ik erg uitgebreid gegeten en zijn daarna op stap geweest.
(Onze) nieuwe ervaringen deze Kerst:
Ervaring 1: Met onbekende tijdens het kerstdiner aan tafel zitten (ik had iemand uitgenodigd vanuit mijn perito moreno excursie, hij had iemand die dag ontmoet en meegenomen). Tom, een erg vriendelijk man, werkzaam in educatie software, en Kath een vrijwilligster die al jarenlang excursie naar Antartica leidde. Zij kon BJ en Rink meer vertellen over hun boot, de activiteiten en dat er happy hour aan boord was, essentiele info :D.
Conclusie: Aanrader

Ervaring 2: Vrienden hebben die toevallig 1 nacht in Ushuaia geboekt hebben (wat eigenlijk niet de bedoeling was) voordat je ze gaat ontmoeten en daarmee dus je powerbank en oplader kunnen meenemen die je in de stress voor de vlucht (en staking) bent vergeten
Conclusie: Mega aanrader

Ervaring 3: Brak hiken met slecht weer (alleen Rink was bewonderenswaardig energiek)
Conclusie: Geen aanrader (spreekt voor zich lijkt me)

Ervaring 4: Je zonnebril niet goed genoeg om je hoofd hebben tijdens het lopen (de wind was op een gegeven moment zo ontzettend sterk dat je echt met je hoofd omlaag en met kracht er tegen in aan het lopen was). BJ’s bril vloog op een gegeven moment gewoon van z”n hoofd af. En was daarna niet meer te redden
Conclusie: Geen aanrader

Ervaring 5: Met Kerst geschminkt worden en Kerst tequilla drinken
Conclusie: Aanrader (zorgt alleen ook voor Ervaring 3)

Zelf ben ik de 26e vetrokken vanuit El Chalten naar Bariloche (24u in de bus…) De bus vertrok in de avond, de dag zelf heb ik nog een hike gemaakt naar een mooi uitzichtspunt.

In Bariloche genoten van alle chocolade die daar te verkrijgen is :D:D. Mijn originele plan was om Oud en Nieuw in Pucon Chili te vieren, de bus zat echter vol, dus besloten om naar El Bolson te gaan. Daar in het vegan eco hostel Earthship met een grote eigen moestuin in een tipi Oud en Nieuw gevierd (ook weer een nieuwe ervaring).
De 31e heb ik denk ik voor het eerst heimwee gehad. De Oud en Nieuw traditie (sinds 2006) die we met een groep vrienden hebben vind ik erg fijn en vond het daarom ook jammer het dit jaar te missen. Ik merkte dat ik de hele dag al wat onrustig was. Na met een groep (waaronder Joana) naar een uitzichtpunt te zijn gelopen, wat foto’s te hebben gemaakt, kwamen we terecht in de tuin van een vriendin van de moeder van Joana. Een erg lieve vrouw die je gelijk op je gemak en welkom liet voelen. Daar met uitzicht op het dorpje in de zon voelde ik weer hoe dankbaar ik mag zijn om dit allemaal mee te maken.

Na El Bolson alsnog naar Pucon afgereisd. Hier rustig aangedaan (wat grieperig). Op de twee dagen dat ik wel op stap ben geweest, 1 dag naar een waterval gelopen (met een “schatkaart” van het hostel), de andere dag een poging gedaan om de vulkaan te beklimmen. Helaas door het onverwacht slechte weer niet de top kunnen halen (op de foto lijkt het nog okay, maar niet lang daarna werd het helemaal grijs om ons heen), maar alsnog wel een deel sleetje kunnen rijden weer omlaag.

Na Pucon naar San Martin de los Andes gereisd, een ander relaxed dorpje in Patagonie met een mooi meer en “strand”. Leandro uit het hostel in Pucon had dezelfde bus. Hij werkt als bandeleonspeler (zoals Carel Kraayenhof) en reist zo de hele wereld rond. In San Martin gezien hoe hij werkt en Vader Jacob op de bandeleon mogen spelen :D. Door zijn onzekere bestaan leeft hij erg zuinig. Hierdoor ben ik zelf ook weer bewuster geworden van het voedsel wat ik verspil en dat het goed is jezelf de vraag te stellen of je iets nou echt wel nodig hebt.

Na San Martin was het tijd voor Puerto Madryn en pinguins :D:D:D. Inge en Sander zijn 8 jaar geleden hier geweest en na een foto van hen gezien te hebben ongeveer naast een pinguin stond dit op mijn lijstje om deze reis te bezoeken. En wat blijven ze ontzettend schattig!! In Punta Tombo loop je gewoon echt tussen hen in.

In Peninsula Valdez kan je pinguins zien naast veel andere beesten (waaronder Mara’s, een soort kruising tussen een konijn en een hond). Daarnaast heb ik hier met zeeleeuwen gezwommen, ook heel vet. De zaterdagavond zijn we met een groepje naar een lokaal craft bier festival geweest. Een deel van de groep is daar toevallig een journaliste tegengekomen die nog buitenlandse toeristen zocht (er vieren veel Argentijnen vakantie in Puerto Madryn vanwege het grote strand) voor een lokaal tv-item. Ze hadden nog iemand nodig die wat Spaans naar Engels kon vertalen (vrij simpele zinnen). Ik heb dus mijn Argentijnse lokale tv-debuut gemaakt :D. Mocht er wat online komen te staan, zet ik de link hierop.

Nu ben ik in Buenos Aires. Over twee nachten arriveert mijn moeder hier en begint er weer een nieuwe fase van mijn reis. Zie er naar uit om met haar te gaan reizen! Van wat ik tot nu toe gezien heb is Buenos Aires een magische stad, de vele parken, bars, restaurants, muziek, dans, kunst, musea geven je echt het gevoel dat mensen snappen hoe je het leven moeten leven. Viva la Vida! Liefs!

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. BetToX 21 januari 2018

    English version please!!!!

    I’m so glad you are back in Zuid Amerika!

    Hugs Zus!

  2. Inge, Sander en Amber 21 januari 2018

    Superleuk verhaal weer zussie! Brings back memories! Heel veel plezier met moeders! Jullie gaan ook samen een geweldige maand tegemoet! Dikke kus van ons

Laat een reactie achter

© 2024 kaatje op reis

Thema door Anders Norén